preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jelkovec

Login
e-Dnevnik

MICRO:BIT

Informatika

Korisni linkovi

Stručni skupovi

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Savjeti za roditelje: Što naučiti dijete o odnosu prema nepoznatim ljudima
Autor: Ljiljana Studeni, 20. 11. 2017.

 

Postoje teme o kojima je nužno što češće razgovarati s djecom, a određena pravila koja su važna za djetotvu sigurnost, također je potrebno kontinuirano ponavljati.

Jedna od takvih tema je i kontakt pa čak i samo razgovor s nepoznatim odraslim osobama.

Stoga već danas sa svojim djetetom porazgovarajte o tome.

U kojemu bi smijeru trebali voditi taj razgovor – pročitajte pod «opširnnije».

 


Nekoliko savjeta kako biste trebali razgovarati s djetetom o odnosu prema nepoznatim ljudima:

1. Naučite dijete da uvijek ima pratnju prijatelja na putu od kuće do škole, ali i u svim drugim situacijama u kojima je bez vaše pratnje (u igri vani, odlasku u trgovinu, i sl.).

Objasnite mu da ne postoji razlog da negdje izvan kuće ostaje samo s odraslom osobom, i to ne samo s nepoznatom, nego i odraslom osobom koja mu je poznata iz neposrednog okruženja.

2. Naučite dijete da smije reći „Ne!" odrasloj osobi koja želi nasamo komunikaciju s njime, kao i da treba VRIŠTATI u slučaju da ga netko nepoznat pokuša uvesti u vozilo ili na bilo koji drugi način odvojiti od skupine, privoliti da pođe na neko mjesto, i sl. Pobrinite se da vaše dijete zna da je sasvim u redu ovako reagirati ako se osjeća ugroženim.

3. Objasnite djetetu koja su sigurna mjesta na kojima se u određenim situacijama može obratiti se za pomoć. Ako se osjećaju ugroženo, a daleko su od kuće ili sama, neka uđu u obližnju trgovinu, crkvu, školu ili liječničku ordinaciju. Tamo mogu zamoliti nekoga da vas nazove.

4. Naučite dijete da vam odmah isprča svaki neuobičajeni razgovor – kad se odrasla osoba pokušala zbližiti s njime, izgraditi odnos povjerenja, prijateljstva ili čak autoriteta.

5. Usmjeravajte dijete kako može samostalno prepoznati potencijalno opasne pokušaje komunikacije.  Slušajte ga i otvoreno s njime pričajte o svim temama na način koji je primjeren njegovoj dobi.

6. Učite dijete da vjeruje svojim instinktima. Djeca najčešće znaju kada nešto nije u redu, stoga ih potaknite da slušaju svoje instinkte i maknu se iz situacija u kojima se ne osjećaju ugodno.

I najbitnije - stvarajte odnos povjerenja sa svojim djetetom.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju