preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jelkovec

Login
e-Dnevnik

MICRO:BIT

Informatika

ADVENTSKI KALENDAR

Tražilica
Korisni linkovi

Stručni skupovi

Školska knjižnica
Knjiga nije hrana, ali je poslastica
Filip Gorupec / datum: 15. 1. 2018. 06:17

Knjiga nije hrana, ali je poslastica – Tin Ujević

Dragi moji čitači,

Nadam se kako ste se odmorili preko praznika I spremni na naša nova druženja u knjižnici.Obnovili smo knjižnični fond s novim knjigama: roman Čudo, Nova sam u školi, Imaš fejs? , Na krilima ljubavi, Tamo negdje iza oblaka pronašla sam ljubav…I još mnogo drugih naslova.

U prošloj godini ste dosta čitali, najviše moji stalni gosti drugi razredi, koji su najduže u školi, boravkaši. Najviše su čitali učenici 2.e : Filipović Antonio I Dizdar Karla 18 knjiga u 3 mjeseca . U ime svih u školi čestitamo im, nadam se da će I dalje čitati.

Prema statistici iz programa Metel I dalje su najviši čitači  2. I 3. razredi . Velika je razlika kada krenu u 5.razred, posudbe lektirnih djela padaju za 10 puta manje, što je poražavajuće.

Za sve vas pripremila sam mali filmić da vidite kako je u školskoj knjižnici veselo I nije dosadno kako neki misle J

Izreka kaže:

Književnost ima samo jednog učitelja: to su sami čitatelji

                                                                     Gogolj

Pozdrave I lijepe želje u novoj godini šalje vam knjižničarka

Marijana Bule 


[OPŠIRNIJE]MENI JE NAJBOLJE BITI JA
Filip Gorupec / datum: 20. 12. 2017. 13:49

Učenici 3.f i 3.e s učiteljicama Elizabetom Mandić i Valerijom Vukelić Habuljko,  imali su čast družiti se sa spisateljicom Ankicom Blažinović Kljajo, kao nagradu za uspješno čitanje.

Učenici trećih razreda su sudjelovali u Štafeti u čitanju, koje je organizirano u školi u suradnji s našom knjižnicom povodom dana, Cjelodnevno čitanje. Najbolji razredi su osvojili knjigu, Meni je najbolje biti ja, spisateljice Ankice Blažinović Klajo. Razredi pobjednici su pročitali priče iz knjige, napisali kratke osvrte i u goste im je došla spisateljica tih priča. U tjednu koji nam slijedi , tjednu darivanja, trećašima je to bio veliki dar za njihov trud i pročitane priče. Učenici su imali jako puno pitanja: Kad je počela pisati? Je li joj netko pomagao u pisanju? Zašto je počela pisati ? Zašto u pričama oni prepoznaju sebe?

Ankica Blažinović-Kljajo je  profesorica hrvatskog jezika, ali  posljednjih petnaest godina radi  kao diplomirana knjižničarka u OŠ Brestje. Druženje s učenicima u dramskoj i novinarskoj grupi najdraži joj je dio posla. Otkrivši veliku ljekovitost priča, počela je za djecu pisati priče koje su objavljene u dvije zbirke: Priče iz bakina dvorišta i Meni je najbolje biti ja.

Na kraju su učenici zahvalili spisateljici što im je poklonila svoje vrijeme i posjetila ih. Oni su njoj darovali čestitku za Božić i svoje osvrte koje su uvezali i darovali kao „ Knjigu osvrta 3. f i 3.e „.

Neki su od izdavača kupili i knjigu i dobili potpis i posvetu spisateljice.

Učenici su  na kraju shvatili bez obzira na probleme i neuspjehe pruža im se mogućnost izlaza iz gotovo nemogućih situacija. Kako?

Junaci iz priča nisu sami. Imaju podršku onih koji ih vole. Baš kao i ti!

Marijana Bule , knjižničarka 

Fotografije pogledajte u ovdje.


[OPŠIRNIJE]„Ja promoviram toleranciju, nenasilje i mirno rješavanje sukoba“
Filip Gorupec / datum: 27. 11. 2017. 10:27

U knjižnici Jelkovec, učenici  3.f  s učiteljicom Elizabetom Mandić I školskom knjižničarkom Marijanom Bule, sudjelovali su u radionici, Oboji svijet tolerancijom. Ova radionica je bila predviđena za Dan tolerancije, zbog termina se nije mogla održati.

 Učenici su učili na zanimljiv I slikovit način rješavati sukobe, svoje ili druge. Kroz radionicu, igru, crteže I izlaganje saznali su mnogo toga, kako na kretaivan način rješiti sukob.

                                                                                           knjižničarka, Marijana Bule 


[OPŠIRNIJE]Vukovar
Filip Gorupec / datum: 23. 11. 2017. 09:02

“Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko ce Vukovar iznijeti iz mraka? Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se. “

                                                                 Siniša Glavašević,Priča o gradu

 

Mjesec hrvatske knjige nije mogao ljepše završiti nego sjećanjem na grad Vukovar. Povodom obljetnice pada herojskog grada Vukovara u školskoj knjižnici je odražana prezentacija kratkog filma, nakon čega su djeca  prenosila svoje osjećaje na list papira. Izrazili su svoje emocije, slikom,crtežom, rječju ili cijelom pričom, čak I suzom koja se oslikala na papir.

Sam naslov je dio iz Priče o gradu, mi smo ispunili želju I pridružili se da grad Vukovar nikad ne zaboravimo,da ga iznesemo iz mraka. Na našoj djeci ostaje svijet, tako se nadamo, moramo im prenositi s leđa na leđa Priče iz Vukovara kako ne bi ostale skrivene u mraku.

Rječi su suvišne, mislim da će galerija slika pokazati što osjećaju naša djeca. Završavam teks kako sam I počela , Priča o gradu :

I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi…

Ostale fotografije pogledajte u Foto-galeriji.

                                                                               knjižničarka , Marijana Bule 


[OPŠIRNIJE]Svijet je knjiga, a oni koji ne putuju čitaju samo jednu stranicu." Sv. Augustin
Filip Gorupec / datum: 14. 11. 2017. 21:14

Manifestacija  Mjesec hrvatske knjige  se nastavlja punom parom u našoj školi.  Učenici 8.b i 8.d razreda zajedno sa svojom profesoricom hrvatskog jezika, Jasenkom Glavić i knjižničarkom Osnovne škole Jelkovec, Marijanom Bule,  posjetili su Gradsku knjižnicu knjižnicu Jelkovec. Kako su se učenici nedavno vratili sa svojeg maturalnog putovanja, a netom obradili na satu hrvatskog jezika temu putopis  i sami su se okušali u toj formi. Tema predavanja bila je upravo putopis.  U kratkom putopisnom predavanju uvjerili smo se u istinitost tvrdnje koja stoji u naslovu .Ljubazna  Ana Bakaric, radi kao dipl. knjiznicar u Knjiznici Jelkovec vec 4 godine, a u slobodno vrijeme putuje. Iza leđa ima vec 10 godina iskustva organizacije i planiranja putovanja, a nakon sto je obisla vecinu europskih metropola odlucila se za vecu avanturu. Mjesec dana u Indiji, pa jos jedno kruzno putovanje kroz Tajland, Vijetnam i Kambodzu, i najnovije 2-tjedno putovanje u Sri Lanku. Slijedeci prezentaciju mnostva slika sa dosadasnjih putovanja ispricala je kako i zasto putuje, sto je sve dozivjela i isprobala, te kako organizirati putovanje u vlastitom aranzmanu. 

Sve je potkrijepila fotografijama sa svoga putovanja što je učenicima dalo jasniju sliku i ostavilo ih je oduševljenima prikazima načina tamošnjeg života. Posebno ih se dojmila hrana, naročito kukci, vozila i klima. Bili su oduševljeni  mnogim egzotičnim životinjama kao i činjenicama da se one mogu puno slobodnije kretati nego što su to ikad prije vidjeli. Npr. Maženje tigrova i lavova,hranjenje majmuna itd.

Učenici su puno naučili o tim zemljama, naročito što se tiče života u tim dalekim krajevima što je naravno i cilj putopisa.  I sami su izrazili želju da bi se uputili na daleka i egzotična putovanja kako bi stekli mnoga iskustva koja će ih zasigurno oplemeniti. Upravo to jei cilj putovanja širiti horizonte, upoznati druge kulture i civilizacije, jačati toleranciju i oplemeniti se.
Ovo događanej u knjižnici su posjetile i naše novinarke iz škole, tj. novinarska skupina pod vodstvom pro. Ivane Zrno te kao prave novinarke imale i intervju s našom Anom Bakarić, o svemu tome imat ćemo priliku čitati u školskom listu. Do tada putujmo, čitajmo,otkrivajmo nove zanimljive stvari ...

Za ostale fotografije klikni na OPŠIRNIJE


[OPŠIRNIJE]"DANAS TI ČITAM" ŠTAFETA U ČITANJU
Filip Gorupec / datum: 25. 10. 2017. 10:02

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je promicanja knjige i čitanja. Započeli smo je posjetom prvašića školskoj knjižnici, nastavili kroz posjete Knjižnici Jelkovec. Danas, 23.10.2017. na cijelom području Hrvatske, u različitim prostorima: u knjižnicama, školama, vrtićima, bolnicama, različitim  domovima, trgovima i drugim ustanovama održava se  jednodnevna akcija s ciljem popularizacije čitanja: “Danas ti čitam!”

U našoj školi učenici trećih razreda su održali štafetu u čitanju. Cilj je bio izražajno i točno pročitati, a zatim brzo trčati i predati  drugu strofu prijatelju da nastavi čitati. Učenici su se zabavili, uočili svoje prednosti, ali i nedostatke nedovoljnog čitanja kod kuće.Cijeli program se održavao pod budnim okom učiteljica koje su pratile da djeca točno pročitaju.

 Osim toga, shvatili su koliko je bitno slušati onoga tko čita, tj. slušati sebe i svoj glas kako bi se dovoljno koncentrirali na pročitano. Sudjelovalo je 6 odjeljenja trećih razreda. Najbolji čitači i trkači su nagrađeni prigodnom knjigom.

Marijana Bule, knjižničarka 

ŠTO KAŽU NAŠE NOVINARKE O TOME ???

Današnji dan 23. listopada kao i svake godine posvećen je cjelodnevnom čitanju gdje god se ono može upriličiti. I mali trećaši su povodom toga dana održali „Štafetu čitanja“. Naime, radi se o natjecanju u izražajnom čitanju i brzini trčanja. Čitali su šaljive pjesme iz knjige Grga Čvarak. Svaki je učenik čitao po jednu strofu, a kad je završio trčao je do suprotnog zida i natrag, „dao pet“ drugom učeniku koji je zatim čitao i tako dok se nisu svi izmijenili. Natjecali su se 3. a, 3. b i 3. e razred. Djevojčice iz 3. a razreda izjavile su kako ih je strah i da imaju tremu. Nakon čitanja prišla mi je učenica Mia i rekla:„Zapišite da je prestrašno!“ Dječaci su izjaili da su “super“ pročitali. Unatoč tremi „ekači“ su prvi obavili zadatak i pobijedili te su i nagrađeni. Nisu svi dobro čitali, a na pitanje zašto je čitanje veliki problem, rekli su da oni ne vježbaju čitanje.

Čitanje je izvor znanja, sve informacije saznajemo većinom čitanjem. Neki ga ipak shvaćaju olako, a knjige uopće ne poštuju i ne cijene. Bitno je razvijati svoje čitalačke sposobnosti, a djecu od malih nogu vježbati da što bolje i izražajnije čitaju.

Sofija Trninić, 8. e

Ostale fotografije pogledajte pod OPŠIRNIJE


[OPŠIRNIJE]RSS


 

AJDE MI ČITAJ…

Nastavljamo Mjesec hrvatske knjige s čitanjem I raznim događanjima. Posjetili smo Knjižnicu Jelkovec I sudjelovali na predstavljanju knjige kolege Denisa Kovača, Ajde mi čitaj.

Zbirka od šesnaest pjesama u stihovima i rimi nadahnuta je obiteljskim životom i dječjom igrom. Toplo i iskreno autor progovara o obiteljskoj svakodnevici, gdje okruženi pažnjom i ljubavi mame i tate, odrastaju jedan dječak i dvije djevojčice da jednoga dana postanu veliki i sretni ljudi. Učenici drugih razreda imali su priliku upoznati autora ove zbirke te iz njegovih usta čuti I pjesme koje je napisao. Bilo je veselo i zanimljivo.

FOTOGRAFIJE S DOGAĐAJA PPOGLEDAJTE OVDJE.

 

 

FOTOGRAFIJE S DOGAĐAJA POGLEDAJTE OVDJE.

MJESEC  HRVATSKE  KNJIGE  POČEO  U  NAŠOJ   ŠKOLI

 – otvorili smo vrata mašti

 

Otvorenje Mjeseca hrvatske knjige 2017., manifestacije koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost, održala se  će se 13. listopada u Crikvenici . Mjesec hrvatske knjige ove je godine posvećen enciklopedistici. Naša školska knjižnica je otvorila manifestaciju  s učenicima prvih razreda. Učenici ovaj put nisu slušali priče ni bajke, već su za promjenu oni pričali priče, bajke, basne...

Pričosvijet u kojem djeca otključaju vrata mašte i na osnovu kartica pričaju priče. Putovali smo u svijet čarolije, svakodnevnice, vilinsku zemlju i dvorski svijet. Bilo  je smijeha, čuđenja i srama, ali je krajnji cilj ispunjen, osmijeh na licima i uzvik :“ Učiteljice, možemo posjetiti knjižničarku ponovno, ŽELIMO ČITATI ! “ Djeca su svoje ispričane priče pretvorili i u ilustacije...

Nastavlja se rad knjižnice U Mjesecu hrvatske knjige  s bogatim programom i događanjima.

 

prof. Marijana Bule, vaša knjižničarka

KLIKOM NA PRILOŽENU FOTOGRAFIJU - SPOJITE SE S FOTO-GALERIJOM!

 

preskoči na navigaciju